Kárpátok Civil Innovációs Díj 2023/2024

 

A Kárpátok Alapítvány és a Kárpátok Térségének Civil Platformját koordináló határon túli partnerei Civil Innovációs Díjat indítottak a legjobb vidéki közösségi kezdeményezések elismerésére és támogatására a Kárpátok Eurorégióban (Magyarország, Szlovákia, Ukrajna, Lengyelország és Románia).

Ebből a célból az érintett országokban 2023 végén pályázati kiírást tettek közzé, amelyre a térségben az utóbbi két évben megvalósult közösségi alapú kezdeményezésekkel pályázhattak bejegyzett civil szervezetek és informális közösségek.

A Kárpátok Civil Innovációs Díjat és az ezzel járó vissza nem térítendő 300 eurós pénzügyi támogatást egy-egy szervezet nyerte el az 5 országban:

 

Magyarország: Somnakuno Drom Roma Női Civil Egyesület: Ne add fel!

A szervezet kezdeményezésére hat hét alatt hihetetlen módon, saját kezűleg építették fel a saját közösségi terüket. Az Aranyház Roma Közösségi Ház közösségi összefogással, közösségi finanszírozással és adományok segítségével jöhetett létre. Egy nyitott, előítéletektől mentes teret hoztak létre, ahol mindenki számára van hely!

 

Szlovákia: Zensky algoritmus – Women2Women (Nők a nőkért)

Az ukrajnai háború kitörése után a szervezet azzal igyekezett segíteni, hogy létrehoztak egy biztonságos közösséget nők számára, ahol szakmai tanácsadást, karrier tanácsadást nyújtanak számukra. Ezek a szlovákiai nők könnyebben megtalálták az utat egy-egy új munkahelyhez, és olyan női közösségben lehettek, akik a nehéz helyzetben is támogatják őket. Több mint 100 nőnek segítettek leküzdeni az akadályokat az álláskeresésben.

Videó: https://drive.google.com/file/d/18e7mIEk_SdzD0ZdEUqJWTTm5r_CzH6PV/view?usp=sharing

 

Lengyelország: Folkowisko Stowarzyszenie – Cross-border cultural bridges (Határon átnyúló kulturális hidak)

A Folkowisko Egyesület innovációjának középpontjában a közösség társadalmi, kulturális és gazdasági potenciáljának mozgósítása, valamint új társadalmi hálózatok és partnerségek kialakítása áll, különösen a lengyel-ukrán határ hátrányos helyzetű területein. Az egyesület legfőbb eredménye az volt, hogy egy erős aktivista közösséget hozott létre, akik a lengyel-ukrán határon zajló menekültválság idején humanitárius akciókban vettek részt. Az Egyesület több százezer embernek nyújtott humanitárius segítséget, és eközben számos nemzetközi partnerséget hozott létre.

Az innováció - https://www.youtube.com/watch?v=JxX8P0T9pvE

Humanitárius segítség - https://www.youtube.com/watch?v=tcjovswBEHg

 

Ukrajna: Association Zakarpattia Library – Space for Unity and Support (Az egység és a támogatás tere)

A háború alatt a szervezet részt vett az ukrajnai háború következményeinek kezelését és minimalizálását célzó különböző tevékenységekben. Az Egység és támogatás tere projektet több cél elérése érdekében valósították meg:

- a pszicho-emocionális állapot javítása és az érzelmi nyomás csökkentése művészetterápiás tevékenységek és motivációs találkozók sorozatán, valamint támogató csoportok vezetésén keresztül.

 - az országon belüli menekültek és a helyi lakosok közötti kapcsolat javítása, a menekültek közösségbe való beilleszkedésének elősegítése az ukrán nyelvtanulásról szóló interaktív klub, valamint a hálózatépítő találkozók, művészeti találkozók, zenei összejövetelek stb. megszervezése révén.

Hírek a programról:  https://pmg.ua/life/113845-v-uzhgorodi-dlya-vpo-provodytsya-proyekt-prostir-yednosti-ta-pidtrymky 

https://fb.watch/qE3JQqE1cv/ 

 

Románia: Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány: Fuss NEKI!

A Fuss NEKI! egy innovatív adomány- és támogatásgyűjtő sportesemény és közösségi program, amely támogatja a helyi civil szervezetek közösségi projektekre irányuló adománygyűjtési erőfeszítéseit.

Részletes leírás a programról:

https://szka.ro/programjaink/tamogatasi-programok/fuss-neki/

Videó összefoglaló: https://www.facebook.com/watch/?v=155333064272424&ref=sharing

 

Ezen kívül 10 további szervezet kapott Civil Innovációs emlékplakettet az öt országból, amely szervezetek projektjei szintén mind kiválóak voltak:

Vajdavári Vándorok – Együtt Demjénért Alapítvány – Zabarért Egyesület, Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület - Magyarország

Emtegra, Spolocnost Parkinson Slovensko – Szlovákia

Hand of Help, Movement for support of Zakarpattia Militaries (Kárpátaljai katonák támogatását segítő mozgalom – Ukrajna

Fundacja Folkowisko – Lengyelország

Muzicando Association, Nu Discrimina Association – Románia

Valamennyi nyertes csapat meghívást kapott a 2024. február 28-március 1-én megrendezett nemzetközi konferenciára, amely során a Kárpátok régió további országaiban is díjazott kezdeményezéseivel együtt mutatkozhattak be, ismerkedhettek meg egymással. Illetve ezen a rendezvényen kerültek átadásra hivatalosan is a díjak.

Gratulálunk minden pályázónak!

 

A Kárpátok Térségének Civil Platformját az a cél vezérli, hogy megerősítse az élénk, sokszínű, és igazságosságon alapuló civil társadalmat a Kárpátok térségében. A platform azoknak a civil szervezeteknek az együttműködését támogatja, amelyek a Kárpátok Eurorégió legkirekesztettebb és legkiszolgáltatottabb közösségeiért dolgoznak. Célja a civil társadalom súlyának és befolyásának erősítése kapacitásfejlesztés útján, helyi és régiók közötti hálózatok létrehozásával, valamint a társadalmi innováció tapasztalatainak, ismereteinek és bevált gyakorlatainak megosztásával. A Platform partnerszervezetei, a Fundacja Peritum – Lengyelország, a szlovák ETP, a Kárpátok Alapítvány – Magyarország és a Kárpátok Alapítvány – Ukrajna és a SZMISZ Románia.

 

;