Stratégiai célkitűzéseink

Helyi közösségek és civil szervezetek fenntartható fejlesztési kezdeményezéseinek támogatása;

Társadalmi szemléletformálás és hátrányos helyzetű térségek és közösségek támogatása

Hátrányos helyzetű fiatalok támogatása

Legfrissebb eseményeink, híreink

A Kárpátok Alapítvány pályázati úton történő adományozással, és hátrányos helyzetű vidéki térségek és közösségek támogatását előirányzó fejlesztési célú programok, projektek lebonyolításával, valamint ösztöndíjas támogatásokkal foglalkozik.

Csatlakozzon Zoom webináriumunkhoz, és ismerjen meg eredményes civil kezdeményezéseket a Kárpátok térségének szlovákiai területéről.
Az egri székhelyű Kárpátok Alapítvány a LEGO Csoport támogatásával megvalósuló kísérleti projektjéhez 3 fő környezeti nevelésben jártas szakembert keres Egerben vagy környékéről!
Csatlakozzon online Zoom webináriumunkhoz, és ismerkedjen meg két ukrajnai civil szervezet jó gyakorlatával a Kárpátok térségéből.
Csatlakozzon on-line Zoom webináriumunkhoz, és ismerkedjen meg két Észak-Magyarországon működő civil szervezet jó gyakorlatával.
Az Esélyt a hátrányos helyzetű gyerekeknek elnevezésű projekt keretében, annak megvalósítói készítettek egy kiadvány, amely ebben a cikkben megtekinthető.
Újabb nyolcmilliós támogatás hátrányos helyzetű gyerekeknek a Korai Évek Fontosak elnevezésű programunk jóvoltából.
Közel 25 millió forinttal támogatjuk a hátrányos helyzetű gyerekek korai képességgondozását
2020 őszén új tagokkal bővült kuratóriumunk és felügyelő bizottságunk. Alapítványunk alkalmazkodva a régi és új kihívásokhoz örömmel kezdi el az új testületi tagokkal a közös munkát, a Kárpátok Alapítvány stratégiájának megvalósítását.
2020.12.24-től szabadságra megyünk, 2021.01.04-től ismét elérhetőek leszünk, addig is minden kedves követőnknek, támogatónknak, együttműködőnknek Áldott és Békés Karácsonyt és Sikerekben Gazdag Boldog Új Évet kívánunk!

Köszöntő

A Kárpátok Alapítvány megalapítása óta gyökeresen megváltozott az a külső környezet, amely az Alapítvány létrehozását motiválta és küldetését meghatározta.

A Kárpátok régió öt országának – Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – határ menti térségeiben megerősödtek a civil szervezetek, az ötből négy ország térségi perifériális jellege oldódott az Európai Unióba történő belépéssel.

Javult az itt élő nemzetek és etnikai csoportok kapcsolata, nem kis részben a Kárpátok Alapítvány tevékenységének köszönhetően. A pozitív irányú elmozdulás azonban újabb kihívásokkal jár együtt, melynek fényében még világosabbá válnak mindazok a régebben és újonnan keletkezett problémák, amelyek megoldásához az alapítvány a maga szűkre szabott lehetőségei szerint hozzá kíván járulni.

Nincs hely itt arra, hogy számba vegyük ezeket a kihívásokat, csupán jelezni szeretnék néhányat: leszakadó, marginalizálódó és lehetőségeivel élni nem tudó térségek, az Európai Unióból áramló pénzforrások egyenlőtlen elosztása, bizalmatlanság és alacsony fokú együttműködési hajlandóság.

Ezekre a régi-új kihívásokra és lehetőségekre épülve készült el 2015-ben a Kárpátok Alapítvány öt évre szóló stratégiája. Ennek fókuszában a régió emberi és közösségi erőforrásainak fejlesztése, valamint a térség abszorbciós kapacitásának erősítése áll. A stratégia megvalósítását szervezetileg a Nemzetközi Kárpátok Alapítványi Hálózat négy tagjának önállósága és szoros együttműködése biztosítja. (Bővebben: www.carpathianfoundation.org)

Honlapunk a Kárpátok Alapítvány – Magyarország programjait mutatja be, számítva mindazokra, akik hozzá kívánnak járulni Észak-Kelet Magyarország, valamint a Kárpátok régió gazdasági, szociális és kulturális fejlődéséhez.

Köles Sándor portré

 

Köles Sándor

Kuratóriumi elnök

Kárpátok Alapítvány–Magyarország