Átadtuk a negyedik mentőautónkat

Péntek délután indult háromfős csapatunk az Egertől több, mint 1000 km-re található Palancára, a moldáv-ukrán határra egy mentőautóval és egy kísérő autóval. Nagyváradi szállásunk és hátsó defektjavítás után szombaton a Békás-szoroson át, Erdély gyönyörű tájain vezetett utunk, a Kárpátokat elhagyva Târgu Frumoson (Szépvásáron) találtunk szállásra.

Vasárnap léptünk be Európa legszegényebb országába, Moldovába, amely a ’90-es éveket idézte vissza. Palancán ért a hideg zuhany, hogy egy dokumentum hiánya miatt vissza kell mennünk újra a román-moldáv határra, amit végül a határőrök közbenjárására sikerült elkerülni. Így is 9 és fél órát vesztegeltünk a határon. Sok ukrán gyermek, anyuka távozott és érkezett buszokkal, autókkal, volt, aki sírva. Volt ott egy orosz állampolgárságú férfi is, aki elhagyta Ukrajnát, de a moldáv határőrök nem engedték be az országba, és vissza már az ukránok sem. Reggel óta ott várt 2 ország között a semleges zónában és telefonálgatott Kijevbe, hogy engedjék vissza az országba.

Nem terveztünk Ukrajnába átmenni, de a környéken csak ott volt szállás, így a határtól nem messze az ukrán Bilyaivka településen kerestünk szállást (már a 23 órási kijárási tilalom után, katonai ellenőrzőpontokon átjutva, közvilágítás nélkül a településen, telefonos fordítóval értetlenkedve – ebben a térségben oroszul beszélt szinte mindenki). Vasárnap reggel átadtuk a mentőautót és elindultunk hosszú utunkon haza.

A moldáv-román határon szabálysértési bírságot fizettünk a dokumentum hiánya miatt, aztán a román Huszvárosban ért az este minket. Kedden folytattuk utunkat északon haza, Máramarosszigetnél léptünk még határt Ukrajnába rövid időre, egy menekültszállót néztünk meg a kárpátaljai Aknaszlatinán, ahová ajándékokkal fogunk visszatérni majd a belső menekült gyermekek számára karácsony tájékán. Kedd este érkeztünk haza épségben Magyarországra, a mentőautónk pedig már munkába is állt.

Miközben Oroszország folytatja értelmetlen támadásait, amelyek a polgári infrastruktúrát célozzák és számtalan ukrán életét nehezítik meg a télben, mi folytatjuk tovább a munkánkat. A kórházak prioritást élveznek az áramellátásban, az áramkimaradások kezelése azonban rendkívül nehéz a kórházi személyzet számára. A mentők jelentős segítséget jelenthetnek ilyen helyzetekben. Segítik a betegeket olyan létesítményekbe szállítani, amelyeket kevésbé érintenek az áramkimaradások. Minden jármű generátorral is fel van szerelve, és minikórházként is szolgálhat, amíg a nagyobb létesítmények áramellátása helyreáll. Bár ez a négy mentőautó nem biztosít azonnali hozzáférést ezeknek az embereknek az áramhoz és a vízhez, némi segítséget nyújtanak a segélyszolgálatoknak, és segítik őket hatékonyabban végezni munkájukat. Ez a célunk, és a segítségetekkel több járművet, több humanitárius segélyt küldhetünk most, amikor nagyobb szükség van rá, mint valaha.

Prokaj Gábor, önkéntes

Itt tudtok támogatni minket:http://www.karpatokalapitvany.hu/orvosisegitsegnyujtasukrajnanak