A korai évek minőségének biztosítása mindannyiunk érdeke

A fogantatástól két éves korig megélt első 1000 nap jelentős hatással bír egész életünkre. Az első 2-3 év a legérzékenyebb időszak az agy fejlődése szempontjából, ekkor fejlődik a leggyorsabb ütemben. Az ebben az időszakban nyújtott gondoskodás, vagy hiánya, a külső hatások nagyban befolyásolják jövőnket, életünk sikerességét. Kutatások bizonyítják, hogy a gyerekek, akik stresszhelyzetben, szegénységben élik első éveiket, akiket elhanyagolnak, bántalmaznak, nem megfelelően táplálnak; sokkal nehezebben érik el képességeik maximumát, találják meg helyüket a világában. A korai életkorban nyújtott segítség eredményesebb és költséghatékonyabb, mint a későbbi támogatás, a mai gyerek a jövő gazdaságának megalapozója. Ha biztosítjuk, hogy a perifériára, krízishelyzetbe került gyermekek is megfelelő gondoskodásban, táplálkozásban, egészséges és biztonságos környezetben, minőségi oktatásban részesüljenek; későbbi életéveikben sikeresebbek lesznek, amelyet átörökítenek, az elsajátított mintákat átadják gyermekeiknek.

A korai életévekbe történő befektetés mindannyiunk érdeke. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet a következő animációs videóval.

Készült a Kárpátok Alapítvány megbízásából, az „Esélyt a hátrányos helyzetű gyermekeknek” c., FMP-E/1901/4.1/015 számú projekt keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a Szlovákia-Magyarország Interreg V A program Kisprojekt Alapjának támogatásával.

www.skhu.eu       www.viacarpatia-spf.eu

Címkék