2011. augusztus: Tom Lantos Nyári Egyetem

Közel 20 fiatal vett részt 2011. augusztus 22-26. között a Tom Lantos Intézet és partnerei által szervezett nyári egyetemen. Az Egyetem célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a 18 és 35 év közötti fiataloknak, hogy eltöltsenek egy nyári hetet érdekes előadók és szakemberek társaságában, akik segíthetik őket Magyarország összetett társadalmi változásainak megértésében.
A résztvevők olyan témákat tárgyaltak meg, mint a szélsőségességek, nemi szerepek és egyenlőségek, migrációs folyamatok és szokások, társadalmi kirekesztettség és diszkrimináció, valamint oktatáspolitikai kérdések. Lehetőségük volt még a Kárpátok Alapítvány szervezésében olyan utakon részt venni, amelyek során helyi civil szervezetek működésével ismerkedhettek meg, többek közt Szomolyán és Felnémeten. Az előadások részeként a fiatalok számos kulturális eseményen vettek részt, ki-ki kedve szerint ismerkedhetett meg Eger városa és környékével. A Eger Város vezetőségének jóvoltából a résztvevők eljátszhattak egy városi közgyűlést, amelyen mindenki belebújhatott valamely városatya, vagy éppen az ellenzék képviselőinek bőrébe.
Az utolsó napon a résztvevők megosztották egymással a tapasztalataikat. A sok pozitívum között, mindenki kiemelte, hogy a fiatalok megismerték egymást, barátságot kötöttek és tanultak egymástól, gyakran a hivatalos napi programok után is kötetlen beszélgetések során is.
A Tom Lantos Intézet munkájáról bővebben tájékozódhat a www.tomlantosinstitute.hu weboldalon.

magyar