BRIDGE - Híd Európába

A program célja
A Kárpátok Alapítvány – Magyarország egyik célkitűzése, hogy támogassa az Északkelet-Magyarországon (Borsod- Abaúj-Zemplén, Hajdú- Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár- Bereg megye) működő civil szervezetek és önkormányzatok helyi, innovatív és fenntartható fejlesztési ötleteinek megvalósulását.

E cél érdekében egy, az együttműködésekre alapozott komplex támogató-fejlesztő programot indítottunk civil szervezetek számára, amellyel:

• fejlesztjük a projekttervezési és megvalósítási készségüket,
  • javítjuk a forráslehívó képességüket,
  • segítjük a szervezeti fejlődésüket.

A BRIDGE program három pillérre épül:

• technikai asszisztenciát nyújtunk

Ingyenes szakmai és technikai segítséget nyújtunk a programban részt vevő szervezetek számára projektötleteik kidolgozásához, azok pályázati formába öntéséhez és a pályázatok elkészítéséhez.

• önerőt biztosítunk

Vállaljuk a projektekben a partnertől elvárt önrész 100%-át; a projekt teljes önrészéhez maximum 75%-ban járulunk hozzá.

• projektminőség-biztosítást nyújtunk

Közreműködünk a nyertes projektek megvalósításában. Ellátjuk a minőségbiztosítási feladatokat, valamint a projektirányítási és egyéb, a megvalósítással összefüggő adminisztratív teendőket.

A program története
A Kárpátok BRIDGE – HÍD Európába Programot 2005-ben indította alapítványunk a Charles Stewart Mott Alapítvány 6 évre szóló támogatásával. 2006-ban a Nyílt Társadalom Intézettel (OSI) együttműködve 14 roma szervezettel elindítottuk a Roma BRIDGE alprogramot. 2007-ben a programot átdolgoztuk azért, hogy a részt vevő szervezetek a Kárpátok Alapítvány–Magyarországgal partnerségben képesek legyenek az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007–2013 operatív programjai forrásainak lehívására.

Eredmények
2009-ig a több mint 100 megkeresésből 29 szervezet 23 partnerségben megvalósuló kezdeményezését támogattuk, összesen 46 909 USD értékben. A BRIDGE keretében többek között munkahelyeket teremtettünk a Csereháton, közösségi házat hoztunk létre a debreceni romák számára, valamint határon átnyúló környezetvédelmi és turisztikai akciókkal hívtuk fel a figyelmet a Tiszában rejlő gazdasági és turisztikai lehetőségekre. A Programban elsőként támogatott „Hagyományokra építő képzési és foglalkoztatási program Szanticskán” elnevezésű projekt 2006-ban megkapta a Nemzeti Fejlesztési Hivatal „Esélyegyenlőségi Nívódíját”.

Támogatott szervezetek 2005–2012

Az aktuális pályázati felhívást és a pályázati dokumentumnokat letöltheti INNEN.