2011. április: Oslói tanulmányút

A Kárpátok Alapítvány-Magyarország egy az Ökotárs Alapítvány által vezetett konzorciumban az Autonómia Alapítvánnyal és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvánnyal együttműködve kezelte az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus Civil Támogatási Alapját 2008 és 2011 között.
2011. április 4-8. között a Norvég Civil Támogatási Alapban nyertes civil szervezetek 13 képviselője tanulmányúton vehetett részt Oslóban, azzal a céllal, hogy megismerkedjenek a norvég civil szektor működésével, kapcsolatokat építsenek.
A résztvevőket a lebonyolító alapítványok még januárban választották ki a támogatottak körében meghirdetett pályázaton, több mint negyven jelentkező közül. Őket a lebonyolító alapítványok közül az Ökotárs, az Autonómia és a Kárpátok Alapítvány egy-egy munkatársa is elkísérte.
A tanulmányút szakmai programjának összeállításában a magyar partnerek mellett részt vett a Norvég Helsinki Bizottság is. Az Oslóban töltött három nap alatt összesen 13 norvég szervezettel (Norvég Gyermek és Ifjúsági Tanács, Bellona Alapítvány, Norvég Folklórmúzeum, Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság, Norvég Királyi Fejlesztési Társaság, Norvég Felnőttképzési Egyesület, Ifjúsági Vörös Kereszt, Civil Szervezetek Norvégiai Szövetsége) volt módjuk megismerkedni a résztvevőknek, valamint általános képet kaptak a norvég civil szféra működéséről - amely nagyon különböző az idehaza megszokottól -, néhány emblematikus vagy éppen kisebb szervezet konkrét tevékenységéről, és betekintést nyerhettek az egyes szakterületekbe.
A szakmai programok után megismerkedtek Osló nevezetességeivel, úgy mint Vigeland szoborpark, Királyi Palota, Munch Múzeum, oslói fjord, kikötő.
A résztvevők a szakmai programokról rövid beszámolókat írtak, amelyek itt olvashatók: http://www.norvegcivilalap.hu/index.phpőt=1&id=118.

magyar