2011. június: Nyári Egyetem amerikai fiataloknak

A Kárpátok Alapítvány 2011. június 20 és 22. között az atlantai (US) Georgia Műszaki Egyetem (GeorgiaTech) által szervezett „Leadership and entrepreneurship elnevezésű nyári egyetemi program” keretei között tanulmányutat szervezett 5 amerikai hallgató és tanáraik számára. A diákok, amellett, hogy meglátogatták Eger nevezetességeit, megismerkedtek a Kárpátok Alapítvány működésével, programjaival, valamint számos egri, illetve Eger környéki civil szervezettel. A Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület bemutatta a bükkaljai kaptárkövek megmentéséért lebonyolított projektjét, a Szomolyai Romákért Egyesület pedig egy nemrégiben felújított pinceházban vezette körbe a fiatalokat. Látogatást tettünk Noszvajon is a Farkaskői Barlangok Alkotótelepen, illetve másnap a SZETA Egri Alapítványa ismertette főbb tevékenységeit.
A fiatalok 6 hétig tartó magyarországi látogatásuk során elsősorban a Magyarországon működő szociális vállalkozásokat, valamint budapesti és vidéki civil szervezetek működését tanulmányozzák. A nyári egyetem célja volt az is, hogy a fiatalok 1-1 szervezetnél gyakornokoskodjanak, s a gyakornoki idő leteltével kidolgozzák és megvalósítsák saját projektötletüket. A nyári egyetem állomásait figyelemmel kísérhetik az alábbi, a résztvevők által írt blogon is: http://gt-budapest.blogspot.com/

magyar