Megvalósítók

A Kárpátok Alapítvány-Magyarország a kezdetektől fogva a Kárpátok Eurorégió közösségeinek határon átívelő együttműködésének erősítését hivatott szolgálni, és egyike azon néhány nonprofit szervezetnek, amelyek magán fejlesztési források pályázati úton történő szétosztásával foglalkozik a térségben.

Az Alapítvány jelenleg határokon átívelő regionális közösségi alapítványként működik; és elsősorban a Kárpátok régió magyarországi területén – Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász- Nagykun- Szolnok, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – működő nonprofit szervezetek és helyi önkormányzatok számára nyújt technikai, szakmai és pénzbeli (pályázati úton történő) támogatást, asszisztenciát.

Emellett hátrányos helyzetű vidéki térségek és közösségek támogatását előirányzó fejlesztési célú programok, projektek lebonyolításával, valamint ösztöndíjas támogatásokkal foglalkozik. Fő célja a régió emberi erőforrásainak (személyek, szervezetek, közösségek) fejlesztése a leszakadó vidéki térségek, hátrányos helyzetű közösségek, kisebbségek fejlődésének érdekében, így közvetetten a szegénység és a társadalmi kirekesztettség csökkentése.

Az Alapítvány tagja a Nemzetközi Kárpátok Alapítványi Hálózatnak, illetve a Transnational Giving Europe adományozói transznacionális hálózatnak is. A Kárpátok Alapítvány független szervezetként Magyarországon 2002-ben került bejegyzésre, előtte mint a Kárpátok Nemzetközi Hálózat helyi irodája működött.

 

A Karpatska nadácia 1994-ben jött létre, és került bejegyzésre Szlovákiában, a kezdetekben (egészen 2006-ig) a Kárpátok Nemzetközi Hálózat részeként tevékenykedett és elsősorban határon átívelő együttműködéseket támogatott adományi/pályázati úton, valamint rendezvények, események szervezésével támogatta a Kárpátok Eurorégióban élő közösségek, és szervezetek határon átívelő kapcsolatainak erősítését.

A kelet-szlovákiai térségben a Karpatska nadácia az egyik legjelentősebb nonprofit fejlesztő szervezet, amely élen jár a határon átívelő kapcsolatok támogatása terén. 2010-ben például elnyerte a European Border Dialougues ezirányú díját is. Az alapítvány tagja a Transnational Giving Europe elnevezés hálózatnak is, amely az Európán belüli adókedvezményes adományozás zászlóvivője. 2016 óta megfigyelő státusszal bír a Szlovák Nem-kormányzati Fejlesztő Szervezetek Platformjában is. Valamint 2018 óta belépett a Eastern Partnership Civil Society Forumba, amelyben releváns szakértelmével és tapasztalatival segíti az Irányító Bizottság munkáját.

A KN 24 éves fennállása óta több tucat nemzetközi projektet valósított meg a társadalom különböző ágazatait képviselő partnerszervezetekkel együttműködve. A projektek többsége olyan problémák megoldására összpontosult, mint pl. a marginalizált roma közösségek fejlesztése, vagy a koragyermekkori beavatkozások, az oktatási rendszer, civil társadalom fejlesztése, kapacitásépítése, stb. Ezeknek a projekteknek a többségét külső adományozók finanszírozzák (uniós források, Norvégia támogatásai, magán- vagy külföldi adományozók). Az alapítvány támogatási programjait szinte kizárólag a helyi vállalatok adókedvezményének 2% -a fedezi.