Alpoktól a Kárpátokig találkozó

2023. áprilisában új projektet indított a Kárpátok Alapítvány – Magyarország, "Az Alpoktól a Kárpátokig - a közép-európai hegyvidéki területek fenntartható fejlődését szolgáló kormányzati modellek megerősítése" címmel.

További információ: https://www.karpatokalapitvany.hu/alpoktolakarpatokig

 

A projekt partnereivel akik az Alpok – Olaszország, Ausztria - és a Kárpátok - Szlovákia, Csehország, Románia, Magyarország – térségéből érkeztek - Csehországban, pontosabban a Krkonose-hegységben, amely Szlovákia és Csehország határmenti térségében található észak-nyugati Kárpátok részét képezi (a „Fehér-Kárpátok”) találkoztunk 2023. november 20-22 között. Megvitattuk a projekt jelenlegi állását és a soron következő feladatokat. A munkabeszélgetést követően lehetőségünk nyílt arra, hogy házigazdánk, az ARZ nevű helyi fejlesztési szervezet, valamint a helyi LEADER Akció csoport jóvoltából közelebbről megismerkedjünk a régióval és helyi projektjeikkel.  Ezek közül kiemelkedik és számunkra sok tanulsággal járt a regionális branding (a Krokosne márka) fejlesztésében és promótálásában végzett munkájuk. Ennek alapja a helyi tradíciók felfedezése, mint például az üvegből készült karácsonyi díszek és ékszerek készítése, ami ma már az UNESCO világörökség részét képezi.

 

A kulturális értékek és a hagyományok megőrzése mellett az ezen alapuló vállalkozás közel száz embernek biztosit munkát és megélhetést. Betekintést nyertünk a kulturális erőforrások kiaknázására az Ekocentrum DOTEK-ben, ahol használaton kívüli műemlék jellegű épületeket újítottak fel és adtak közösségi használatba. Jó megoldásokat láttunk az önkormányzatok és a vállalkozók együttműködésére Horni Mala Úpa településen, ahol a helyi önkormányzat telephelyet biztosít az épületében kisvállalkozóknak. A nap végén karácsonyfadíszeket is készítettünk. Ha már Csehországban jártunk nem maradhatott ki, hogy ne látogassuk meg a helyi kézműves sörfőzdét és éttermet, ahol megkóstolhattuk a kiváló söröket és jellegzetes cseh ételeket. Olyan megoldásokat láttunk az együttműködésekre, amelyeket érdemes megfontolni a határokon átnyúló funkcionális területek fejlesztése során. ⛰️ Ezek a megoldások erősítik a vidéki kis- és középvállalkozások együttműködését a regionális termékek termelőivel. Vendégül láttak egy fenntartható farmon is, ahol hűtőautomatákból lehet helyi termékeket vásárolni. Ezen kívül jó példákat láttunk a Krkonose regionális márka termékeire is. 😊 Jógyakorlat látogatásunk végén sétáltunk egy lombkorona sétányon, mely jól példázza a régió természeti és turisztikai erőforrásainak kihasználását a cseh hegyvidéki területeken. Újabb találkozónk lesz az Alpokban 2024 tavaszán, ahol az alpesi megoldásokat tanulmányozzuk majd az együttműködések és a menedzsment területén.

Szeretnénk köszönetet mondani a nagyszerű szervezésért és az érdekes találkozóért.

 

A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.