Szakmai találkozó a megfelelő koragyerekkor fejlődésért

Június elején két napos szakmai találkozót tartottunk a Korai Évek Fontosak elnevezésű programunk keretében Egerben. A workshopon részt vettek partner szervezeteink/támogatottjaink képviselői, az általuk vezetett koragyerekkori képességgondozó programokat szervező szakemberek, alapítványunk stábja és Szomor Éva, gyógypedagógus, koragyerekkori fejlődéssel foglalkozó szakember, aki tanácsaival már hosszú évek óta segíti a program sikeres megvalósítását.

A találkozón áttekintettük a támogatott projektek előrehaladását, illetve a világjárvány következtében meghozott intézménylezárások és korlátozó intézkedések fejlesztő programokra gyakorolt hatásait. Ezen hatások, bár túlnyomó többségük természetesen hátráltatta a szakmai munkát és a foglalkozások folytonosságát, így sikerét is, meglepő módon azonban néhány esetben hozzájárult a családokkal való szorosabb kapcsolattartás sikeréhez és a szervezetekkel kapcsolatban álló intézményi szakemberekkel, például óvodapedagógusokkal való együttműködéshez.

A workshopon szakmai tanácsadóként résztvevő Szomor Éva mindkét nap érdekes témákban készült előadásokkal, melyeket kötetlen beszélgetések egészítettek ki. Szó esett a napirend és a szervezett mindennapok fontosságáról, mely nem csak a gyerekek számára adnak keretet, hanem a szülők szempontjából is nagy fontossággal bírnak. Mélyebben átbeszéltük a szülők szerepét a koragyerekkori fejlődés kapcsán, ismét megállapításra került, hogy az ő együttműködésükkel lehet csak sikerre vinni a gyerekekkel történő programokat. Végül sorra vettük, hogy a szervezetekben dolgozó szakemberek a gyerekekkel történő foglalkozások alkalmával hogyan tudják a szülőket is "képezni", az ő szülői kompetenciájukat is fejleszteni.

További információ a programról: